6 tips om een winterdip voor te zijn

5277958911 9C77B86A34 Q
Foto: Ednl / Flickr

Zie jij ook zo op tegen de winter? Om een seizoensgebonden stemmingsstoornis als winterblues te vermijden volgen hier een aantal tips.
Voor velen brengt de winter een vorm van depressie met zich mee die ook bekendstaat als winterblues, in het Engels heel toevallig SAD, van Seasonal Affective Disorder. Uit een onderzoek van 81.000 vrouwen bleek dat wie de meeste vitamine D uit voedsel binnenkreeg significant minder depressiesymptomen had. Dus als u aan SAD lijdt, dan kunt u het best zoveel mogelijk tijd buitenshuis in de zon doorbrengen.
D tegen Depressie
Bij een studie naar de effecten van vitamine D op de geestelijke gezondheid van tachtig oudere patiënten bleek dat degenen met het laagste vitaminegehalte elf maal vaker depressief waren. Ook bleek er een verband tussen de consumptie van meer dan 400 IU vitamine D uit voedsel en 20 procent minder risico op depressiesymptomen dan bij minder dan 100 IU. De meeste volwassenen hebben echter 8000 IU per dag nodig voor een positief effect op kanker en hartziekte.
Het lijkt erop dat vitamine D niet alleen direct in de hersenen depressie bestrijdt, maar ook via de invloed op ontstekingsprocessen. In het hele lichaam zijn vitamine-D-receptoren aanwezig – waaronder ook in de hersenen – en de vitamine is tevens betrokken bij de metabole routes in de hippocampus en het cerebellum, die beide een rol spelen bij de functies planning, informatieverwerking en de vorming van nieuwe herinneringen.
Voldoende vitamine D is ook nodig voor een juiste werking van het immuunsysteem tegen ontstekingen, die bij depressieve mensen ook in hogere mate aanwezig zijn.
Laat de zon binnen
In de Verenigde Staten heeft slechts 30 procent van de vitamine D bij mensen het zonlicht als bron. Hoogstwaarschijnlijk is dit een gevolg van het misplaatste advies van gezondheidsvoorlichters om de zon te vermijden vanwege het gevaar van kanker – terwijl vitamine D uit zonlicht kanker juist kan voorkómen.
Na blootstelling aan zonlicht synthetiseert de huid vitamine-D3-sulfaat, dat – in tegenstelling tot orale supplementen – oplosbaar is in water. Deze vorm kan daardoor vrijelijk met de bloedstroom door het lichaam heen bewegen, terwijl supplementen voor dit transport LDL nodig hebben (het ‘slechte’ cholesterol). Ook kan oraal (non-sulfaat-)vitamine D niet omgezet worden in de heilzamere (sulfaat)vorm. Dit is een doorslaande reden om de meeste vitamine D uit zonlicht te halen. Is dat niet haalbaar, neem dan een oraal supplement in de vorm van olie (druppels) of tabletten.
Het is moeilijk om alleen uit eten voldoende vitamine D te halen, omdat weinig voedsel dit van nature bevat. Interessant genoeg is het de enige vitamine die niet in moedermelk zit. Levertraan is de beste bron, gevolgd door vis (zalm, tonijn en makreel). Rauwe witte paddenstoelen zijn een goede plantaardige bron.
Vier tips die ook werken tegen zwaarmoedigheid
De meeste gedeprimeerde mensen hebben ook baat bij het volgende.

  • Sporten. Regelmatige lichaamsbeweging werkt beter dan antidepressiva om de stemming te verbeteren en kan een depressie zelfs voorkomen en behandelen.
  • Vermijd suiker en fructose. Deze hebben beide een nadelig effect op de hersenfunctie. Lees voor meer informatie het boek The sugar blues van William Dufty.
  • Verhoog de consumptie van omega-3-vetten van goede kwaliteit. De hersenen bestaan voor 60 procent uit vet (DHA), dus een constante aanvoer van essentiële dierlijke omega-3-vetten als krill-olie ondersteunt de hersenfunctie. In een onderzoek werd vastgesteld dat personen met een lager bloedgehalte omega-3 meer kans hadden op een depressie en een negatievere kijk op het leven hadden; wie een hoger gehalte had, bleek positiever in het leven te staan. Een uitstekende plantaardige bron van omega-3 is postelein (Portulaca oleracea). Dat kan worden verwerkt in soepen of salades, worden roergebakken, gepureerd of toegevoegd aan een stoofschotel, gekookt als spinazie of als rauwkost gegeten. Het heeft een heerlijke, lichtzure en zilte smaak en bevat voor zover bekend meer omega-3-vetzuren dan enige andere eetbare plant.
  • Emotionele stress aanpakken. Dit kan met elke stressreducerende techniek die u aanspreekt, zoals massage, een dagboek bijhouden, geleide verbeelding en autogene training, en kan zeer effectief zijn.

Omdat depressie een ernstige aandoening kan zijn, beveel ik geen zelfhulp aan. Het is het best om een gekwalificeerde therapeut in de arm te nemen. Die kan met u alle natuurlijke behandelmogelijkheden doornemen die holistische emotionele en fysieke steun kunnen bieden, waardoor genezing op het diepste niveau kan worden bereikt.
Door Harald Gaier, Brits natuurgeneeskundige, osteopaat, homeopaat en kruidengeneeskundige. (Meer informatie: www.drgaier.com)
Dit artikel verscheen eerder in Medisch Dossier, Wat artsen je niet vertellen, een maandelijkse nieuwsbrief over gezondheid, therapieën en behandelingen en de alternatieven die ervoor bestaan.
Meer lezen?
Ook voor de winter: boeren in eigen huis met microgroenten
Gezonder dieet verkleint kans op depressie bij tieners
Muziek maken is sterk antidepressivum
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €15,-

Over de schrijver