Als de regen met bakken uit de hemel valt, vullen de lege emmers in mijn tuin zich snel met water. Een beetje een amateuristische oplossing, want ik heb dus nog steeds geen regenton, maar het werkt. En dat is hard nodig, want water wordt steeds schaarser. We denken dat we 60 liter water per dag gebruiken, maar in werkelijkheid is het 134 liter! En de verwachting is dat we in 2050 nog eens 30% meer water gebruiken dan nu. Als we zo doorgaan, verwacht waterbedrijf Vitens grote problemen in de toekomst. Zeker omdat we in de zomer ook in Nederland steeds vaker met droogte te maken hebben. Omdat we nog lang niet zo ver zijn, dat we allemaal ons eigen regenwater kunnen zuiveren, is het tijd voor andere maatregelen. Met deze tips moet dat lukken.
1. Laat de kraan niet lopen
Het is een open deur, maar je kunt wel 13 liter water per dag besparen door de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen of handen wassen. Als je 2 minuten de kraan laat lopen, kost je dat namelijk 10 liter water! Ook onder de douche kun je de kraan uitzetten terwijl je jezelf scheert of inzeept. Met het uitspoelen weer aan en klaar ben je.
2. Een water besparende douchekop
Met douchen gebruik je gemiddeld 10 tot 13 liter water per minuut. Elke minuut dat je korter doucht bespaart water, maar hoeveel is natuurlijk wel afhankelijk van je douchekop. Een standaard regendouche gebruikt al snel 15 liter water per minuut water, maar een waterbesparende Hotbath Regendouche bijvoorbeeld weer een stuk minder. Een normale waterbesparende douchekop gebruikt 4,5 tot 7 liter per minuut.
Korter douchen is natuurlijk ook een goede manier om water te besparen. Een zandloper kan je helpen om maximaal 5 minuten te douchen. En als we eerlijk zijn: eigenlijk hoef je helemaal niet elke dag te douchen, maar kan je sommige dagen ook prima volstaan met een beetje poedelen bij de kraan.
3. De wc doorspoelen
Op de meeste wc’s zit een waterbesparende knop. Je kunt kiezen uit een grote en een kleine spoelbeurt. Het is aan te raden om die ook te gebruiken, want dat scheelt veel water. Een wc zonder spaarknop gebruikt 10 liter per beurt. Een wc met spaarknop 2 tot 6 liter per beurt.
4. Download een app
Er zijn diverse apps die je kunnen helpen om water te besparen, vooral voor kinderen is het een leuke manier om ze spelenderwijs bewust te laten worden van het belang van water. Zo houdt Simple showertimer bij hoelang je doucht en hoeveel water je bespaart als je korter doucht. De app My Theeth herinnert je eraan om de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen (en geeft je nog allerlei statistieken). En in de app Virtual Water kan je zien hoeveel water er nodig is voor het voedsel wat je eet. Als je hier rekening mee houdt, kan je enorme hoeveelheden water besparen. Wist je bijvoorbeeld dat thee ecologisch gezien beter is om thee te drinken dan koffie?
5. Doe iets aan een lekkende kraan
Een lekkende kraan is niet alleen vervelend, maar gebruikt ook meer dan 9 liter per dag en zo’n 3000 liter water per jaar. Als je de kraan uitzet, zorg dan dat hij ook echt niet meer loopt en als je een lekkende kraan repareert scheelt dat water en geld.
6. Vul je wasmachine
Een wasmachine gebruikt 55 liter water per wasbeurt, dus het is belangrijk om de machine alleen te laten draaien als hij vol zit. Wacht dus even met wassen als je nog niet genoeg hebt. Als je dan ook de temperatuur nog iets lager zet, scheelt dat water én elektriciteit. Twee vliegen in een klap.
7. Zet planten in de grond
Super leuk als die potten met planten in je tuin, maar je moet ze vreselijk veel water geven. Als je de planten gewoon in de grond zet, drinken ze van het grondwater en dat scheelt aanzienlijk; dus tegels uit de tuin en planten in de grond. Dat is ook nog goed voor de biodiversiteit en om bij hevige regenval het water weg te kunnen laten lopen.
8. Je tuin sproeien
Als je de tuinslang een uur lang laat lopen, gebruik je 1000 liter water. Als je een gieter gebruikt, bespaar je 25 liter per 15 minuten. Dat is nogal wat, toch? Als je een tuinslang gebruikt, zorg dan in elk geval dat er een speciaal mondstuk op zit, waardoor het water niet doorloopt als je koffie gaat halen en de tuinslang even vergeet uit te zetten.
9. Gebruik een regenton
Water uit de regenton is ideaal om je tuin mee te sproeien. De regenton loopt lekker vol bij regen en vervolgens kun je het water weer gebruiken als het iets droger is. Scheelt schoon drinkwater en geld.
Heb je zelf nog bespaartips? Deel ze met ons door hieronder een reactie achter te laten.
Photo by bruce mars
21 gedachten over “9 tips om veel water te besparen”
Waterbesparing in de tuin: graaf bij elke struik een gat van 10cm diep en giet dat om de dag vol.
Inderdaad het water opvangen tijdens het opwarmen van de douche. Dit gaat bij mij de tuin in of als dat nodig is als aanvulling in het vijvertje. Dagelijks douchen is niet echt gezond voor ‘t lijf, dus ook daar valt te besparen zonder dat het onhygiënisch hoeft te worden.
Grijs water in de keuken: alles wat je zo op een dag afspoelt of even met een druppeltje afwasmiddel schoonmaakt, is voortreffelijk te gebruiken in de tuin.
Verder heb ik in mijn “binnen”- en “buitentuin” in acht regentonnen, waarvan een voor 250ltr, in totaal 950ltr. Daar kom je een heel eind mee, maar in de hete zomer zoals in 2018 was zelfs dat niet genoeg. Gras is onder extreme omstandigheden echt GEEN prioriteit. Het herstelt zich bovendien meestal prima naderhand.
Zorg dat je de bodem in je tuin verbetert zodat die van zichzelf al meer water vasthoudt (mulchen, bentoniet toevoegen, bedek de bodem met boomschorsstukjes etc. Zelfs grasmaaisel mengen door de bovenste grondlaag geeft al meer houvast en dient tevens als bemesting) en giet regelmatig goed en niets steeds een beetje. Probeer planten zoveel mogelijk af te harden en kies nieuwe planten bewust uit op hun hitte- en droogte bestendigheid. Stop omgekeerde oude wijnflessen met water naast de planten als reservoir in de grond of een plastic fles met wat gaatjes, zodat het langzaam wordt verbruikt.
ik vang 2 kuub regen water op van garage en huis en daar spoel ik de wc mee door en is ook aangesloten aan de was machine
kraanwater besparen loont. Zeker nu het ook in NL droog wordt. Echt besparen gebeurd pas door consumptie aan te passen en indirect watergebruik aan te pakken. 1600 liter per kilo vlees werd al genoemd. 150 liter voor een kop koffie is een getal wat ik al eens hoorde…
toevallig stond hier nog een mooie artikel over op NOS.nl vorige week. https://nos.nl/artikel/2280879-korter-douchen-loont-maar-minder-vlees-eten-zet-echt-zoden-aan-de-dijk.html
Wat een goede, fijne tips allemaal! 🙂
Groenten spoelen in een vergiet boven een emmertje
Handen wassen boven een emmertje
….
emmertje vol? giet het in de bloempotten op het terras
Ons warm kraanwater wordt langzaam warm. We vangen bij de afwas het eerste koude water op (in de waterkoker, in een gieter) en weten inmiddels hoeveel we moeten opvangen om (zonder extra koud water bij te mengen) een fijn warme bak met afwaswater te krijgen.
Ook merkten we dat we, als we ons inzeepten onder de douche, altijd naast de douche-straal gingen staan, om het zeep niet gelijk te laten wegspoelen. Tegenwoordig zetten we de douche tijdens het inzepen even uit. Vooral omdat wij altijd al naast de waterstraal gingen staan, is het een makkelijke besparing.
We douchen ook vlak achter elkaar, zodat het water niet opnieuw helemaal hoeft op te warmen. (Of samen)
In onze WC-bak stort het water met kracht. Daardoor hebben we ook wat minder water nodig om alles goed door te spoelen, zo dat er ook geen verstoppingen ontstaan. We hebben nu in de bak met water een 750cl gevulde fles gedaan, waardoor we per grote spoelbeurt 750cl minder gebruiken. Een ongemerkte besparing.
In de wasmachine zijn we meer op 30 graden gaan wassen (vroeger veel meer op 60). Vooral bij kleding die je wel wast omdat die niet meer fris is, maar die nog niet Smerig is, en dan ook altijd met programma ‘snel’, waarbij het ‘spoelen’ wordt ingekort. Wij merken in niets dat de kleding hierdoor minder schoon wordt of voelt, terwijl het wel veel liters water scheelt, en de was ook nog eerder klaar is.
Wij hebben een watermeter (ik weet niet of heel Nederland die heeft? Zal wel..) en we vinden het leuk om elk jaar te proberen 120 liter minder water te gebruiken. Dat redt de wereld vast niet, al scheelt het wel als 16 miljoen mensen dat zouden doen. En ook als die het niet doen, vinden wij het nog steeds leuk.
En we bedenken wat we eens lazen, dat de wereld niet zo’n behoefte heeft aan 100 mensen die alles proberen, maar vooral aan miljoenen mensen die een beetje proberen.
Groente stomen ipv koken. Scheelt een pan water, gas en behoudt meer voedingsstoffen.
En veel lekkerder,smaak van de groenten proef je echt,voor mij zelfs niet nodig om zout of andere kruiden toe te voegen!.Wij eten al jaren alleen gestoomde groenten .
Zet een emmer naast je onder de douche. Met het opgevangen water kan je de wc 1-3 keer doorspoelen.
Dit doe ik ook! Of ik gebruik de emmer douchewater om de vloer te dweilen of de galerij te schrobben.
Eet geen vlees! 1600 liter per kilo vlees wordt in de mesterijen gebruikt.
Reacties zijn gesloten.