5 tips om een “vrije uitloop-mens” te worden zonder stress

Foto: Topgold, Flickr
Foto: Topgold, Flickr

Huisarts Daphne Miller vroeg zich af waarom twee managers uit haar praktijk, Carl en Mike, zo verschillend reageerden op griep. Beiden hadden vergelijkbare levens, maar terwijl Mike in korte tijd herstelde, bleef Carl lang kwakkelen. Ze vond het antwoord toen ze kippenfarms ging bezoeken.
Er bleek een groot verschil te zijn tussen kippen op biologische en industriële boerderijen. De biologische “vrije uitloop” kippen hadden weinig last van chronische stress, omdat ze lekker konden lopen en tijd hadden om te spelen en relaties te leggen met andere kippen. Industriële kippen konden dat allemaal niet. De chronische stress die daarvan het gevolg was maakte hen ziek.
[adrotate banner=”11″]
Dat geldt ook voor mensen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. En het verklaart het verschil tussen Mike en Carl. Mike nam tijd voor zijn familie, bewoog voldoende en at gezond. Carl daarentegen ervaarde veel chronische stress, maar nam nooit tijd voor spelen en relaties leggen.
Miller schreef een boek over gezonder leven, met als titel “Farmacology”. Uit dit boek 5 tips hoe jij ook een “vrije uitloop-mens” wordt.
1. Kom bij de kudde. Neurobiologen van de universiteit van Chicago toonden aan dat eenzaamheid onder andere de aanmaak van het stresshormoon cortisol stimuleert en het immuunsysteem verzwakt. Het gaat er niet om hoeveel mensen je ontmoet, maar hoe diep je je met hen verbonden voelt. Sommigen leven nogal solitair maar voelen zich zeer verbonden, anderen voelen zich ondanks familie en collega’s alleen op de wereld.
2. Versterk je vrijheid in gedrag. Idealiter zou niemand werk moeten hebben dat je onbelangrijk of machteloos doet voelen. Verzin realistische doelstellingen, oefen dagelijks en neem tijd voor het verwennen van jezelf. Oude technieken als meditatie en yoga keren de chronische negatieve effecten van stress om. Volgens McEwen bevorderen ze ook compassie en vriendelijkheid, emoties die je amygdala laten krimpen. Ervaren yogi en mediteerders hebben veel meer veerkracht bij stress dan de weekend- of zo nu en dan navelstaarders.
3. Veel springen en ‘stofhappen’: veel lichaamsoefening bevordert de levensduur van je zenuwcellen. Maar dit gebeurt alleen bij vrijwillige beweging en wanneer degene die beweegt er ook plezier aan beleeft. Een gezond gewicht en gezondheid bevorderen ook je zelfwaardering en vermindert daarmee je stressniveau.
4. Ga met de kippen op stok. Slaapdeprivatie heeft op de hersenen hetzelfde effect als langdurige angst en depressie. Een goede nachtrust maakt stress zoveel hanteerbaarder. Ga op vaste tijden slapen op een veilige en stille plek. Om te voorkomen dat je midden in de nacht wakker wordt, vermijd ’s avonds koffie en alcohol of te veel eten vlak voor het slapen. En maak je geen zorgen of je wel genoeg slaapt, want de slaapbehoefte wisselt individueel sterk.
5. Stop het goede eten in je krop! Gestresste mensen neigen naar vet, zoet en calorierijk eten. Dit eten maakt endocannabinoïden los die ons troosten. Op de korte termijn prettig, op de lange duur desastreus gezien het oxiderende effect van de suikers en vetten: al die calorieën jagen je insulinepeil op, maken je ontstekingsgevoeliger, en voeren je richting al die stressgerelateerde gezondheidsklachten. Er is ook kalmerend en gezond voedsel: uitgerekend (biologische) eieren bevatten alle essentiële aminozuren die ons brein helpen stemmingsverhogende stoffen aan te maken. Ook voedsel rijk aan omega 3 vetzuren en antioxidanten zijn goed: denk aan kruiden en specerijen, verse groenten.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Zeven fascinerende feiten over meditatie
Meer over stress vind je hier: wat wij kunnen leren van gestresste kippen en managers

Over de schrijver

3 gedachten over “5 tips om een “vrije uitloop-mens” te worden zonder stress”

  1. Pingback: 14 wetenschappelijke bewijzen dat mediteren gezond is - hetkanWel.nl

  2. Pingback: Leg je smartphone aan de kant om echt te ontspannen in je vrije tijd - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.