25 verhalen over leven in een Tiny House

Minder huis betekent meer leven. Dat is het motto van het boek Tiny Houses van Monique van Orden, dat vandaag verschijnt. “Mensen verwarren spullen en ruimte vaak met comfort,” legt ze uit in een gesprek met hetkanWEL. “Maar dan blijkt bijvoorbeeld dat de volledig ingerichte logeerzolder helemaal niet veel gebruikt is en dat je die dus makkelijk kan missen.”

Monique interviewde voor het boek 25 verschillende bewoners van Tiny Houses door heel Nederland en België. “Het zijn echt allemaal verschillende type mensen. Van jong tot oud, alleenstaand of een stel, met kleine kinderen of iets grotere kinderen,” vertelt Monique enthousiast. De interesse voor Tiny Houses loopt door de hele maatschappij. “Er zijn zelfs studenten Medicijnen geïnteresseerd, omdat zij allerlei coschappen moeten lopen bij verschillende ziekenhuizen door het hele land. Dan is het fijn als je je hele huis kan oppakken en ergens anders kan parkeren waar je weer een jaar of twee mag wonen.”
Portret Monique Van Orden E1510660513702

Een tiny geschiedenis

In Amerika begon de Tiny House beweging al in de jaren ’70, maar nam het pas echt een vogelvlucht toen architect Sarah Susanka met het boek The not so big house kwam. In Nederland bestaan Tiny Houses nog relatief kort. Marjolein Jonker ontdekte de kleine huisjes op het internet en wist meteen dat zij zo wilde wonen. Ze ging op onderzoek uit, maar kon niemand vinden, die deze huisjes maakte. Toch zette ze door. Als Marjolein in het klein kreeg ze veel media-aandacht voor haar plannen en inmiddels woont ze al weer meer dan een jaar in haar eigen ontworpen Tiny House: dichtbij de stad, maar toch middenin de natuur.
 
Tinyhouses Bilthoven 6

Tiny met kinderen

Marjolein woont alleen in haar kleine huis. Dat lijkt nog redelijk overzichtelijk. Maar er zijn ook stellen, die met kinderen in een Tiny House wonen. “Die mensen vinden klein wonen met kinderen prima,” legt Monique uit. “Ze worden ook inventief van minder ruimte en dat vinden ze een enorme verrijking.”
Als er kinderen op komst zijn, krijg je vaak de vraag: “Nou ga je zeker wel groter wonen?” Dat hoeft dus niet. “Omdat de huizen custom made zijn, kan je ze zo inrichten als je zelf wilt,” vertelt Monique. De kinderen hebben dan bijvoorbeeld allebei een kleine slaapniche, die helemaal in hun eigen sfeer is ingericht. “Om je eigen hoekje te hebben, heb je natuurlijk niet een slaapkamer van 4 bij 4 nodig. Muziek, boeken en films kunnen tegenwoordig allemaal in de compacte laptops en e-readers.”
Door de voortschrijdende techniek is er sowieso steeds minder ruimte nodig voor spullen. “De accu’s om zonne energie in op te slaan zijn bijvoorbeeld ook veel kleiner geworden en passen nu onder een bankje.”

Tiny met atelier

De meeste Tiny Houses zijn op maat gemaakt, helemaal aangepast aan de woonwensen van de bewoner. Zo kan je je eigen ruimte zo efficiënt mogelijk inrichten. Het Tiny House van Monique zelf komt in Den Helder. Ze hoopt er dit voorjaar in te kunnen trekken. “Met een atelier,” zegt ze trots. “Want dat wilde manlief heel graag. En dat kan dus gewoon. Ook op zo’n kleine oppervlakte.”
De Tiny House beweging heeft natuurlijk van alles te maken met consuminderen. “Alle mensen die ik heb gesproken, lopen stuk voor stuk heel blij door hun eigen ontworpen en soms ook zelf gemaakte huis. Ze missen allemaal niks, zeggen ze zelf vaak verbaasd.” “In zo’n kleine ruimte ben je ook nooit wat kwijt: je weet gewoon waar alles ligt.”
Tinyhouses Noordwijk 18

Vrijheid blijheid

Zelf raakte Monique geïnteresseerd in de Tiny House beweging toen ze in de zomermaanden regelmatig in een caravan woonde. “We zaten in de hele zomer lang op de camping. Dan ging ik aan het einde van de zomer mokkend ons appartement weer in. Het is zo heerlijk om op de grond te leven: middenin de natuur, veel buiten, kampvuurtjes stoken… En je hebt ook echt tijd over, omdat je niet meer je dure huur hoeft op te hoesten of dure spullen nodig hebt. Er past namelijk niks meer bij. Toen begon ik me af te vragen: waarom doen we dit eigenlijk niet altijd?”

Hype of here to stay

De STEC groep heeft onderzoek gedaan en wat blijkt: het kleine wonen in Tiny Houses of micro-appartementen is geen hype, maar blijft. “Dit komt enerzijds omdat steeds meer mensen alleen wonen en dus minder ruimte nodig hebben. Anderzijds zijn mensen steeds meer gericht op beleving in plaats van bezit. Ze willen niet meer dat de helft van hun salaris opgaat aan huur en de andere helft aan het verzamelen van spullen. En als je daar geen geld meer voor nodig hebt, heb je tijd over om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen.”
Lees ook: Zo bouw je een tiny house  en  Tiny house’je, boompje, beesje

Over de schrijver

23 gedachten over “25 verhalen over leven in een Tiny House”

  1. Ik vind het altijd opvallend dat boeken en cd’s gezien worden als iets dat wel kan worden ingekrompen naar digitaal. Alsof een boek of een cd alleen gaat om de inhoud en geen esthetische waarde heeft. Natuurlijk maakt iedereen daarin zijn eigen keuze en ook ik heb boeken en muziek die makkelijk digitaal kan. Maar als je mij vraagt waar ik ruimte voor wil in mijn tiny house, dan is het 1. boeken, 2. cd’s. Dus je begrijpt mijn blijdschap toen ik een Youtube filmpje tegenkwam waarin dat op een mooie manier was uitgevoerd.

  2. Geweldig dat het nu ook in een boek is gevat, het leven van mensen die de stap naar kleiner daadwerkelijk hebben gezet i.p.v. te blijven dromen: super!
    De enige stap voor mij zou zijn ‘mijn boekenmaatjes’ los te moeten laten, maar alle boeken om mij heen hebben ook verhalen en dat is niet in een ereader te vatten, buiten de heerlijke geur, de troost van het lezen van de ruggen alleen al en de herinneringen verbonden aan het moment van lezen van dat ene boek.
    Wat zou ik het geweldig vinden als ik dit boek een mooie plek kan geven in ons huis, erin te lezen, te bladeren en het contact te laten maken met de andere fijne boeken in huis.

  3. Omdat wij niet zo piepjong meer zijn, maar wel zeer geïnteresseerd zijn in kleiner en duurzaam wonen, volg ik de Tiny House beweging op de voet. Ik zou dan wel een variatie willen die helemaal gelijkvloers is, dus de slaapplek ook beneden, zodat we niet meer een trappetje op en af moeten klimmen…?

  4. mijn bucket list loopt ten einde, nog maar een paar dingen to go
    mijn leven is al dusdanig verruimd dat ik nog genoeg tijd heb voor een paar jaren
    op het laatst stevenen we allen af op een kist waarin we volgens gezegdes nog schijnen te kunnen omdraaien
    een tiny house is dan nu een luxe, met een knusse zitbank om als ik niet buiten ben of kan naar buiten te kijken

  5. Ik heb ruim 8 maanden mobiel gewoond. Is met hele regelgeving nog een behoorlijke kluif. Kon helaas geen plek vinden waar ik officieel mocht wonen. Vond het een prachtige ervaring, die zeker opvolging gaat krijgen. Zou het dus ook geweldig vinden om de ervaringen van anderen te lezen.

  6. Op dit moment ben ik zoekende naar koopapartement in Rotterdam. Mijn droom is om een eigen woonplek te ontwerpen in de buurt van de stad en toch in het groen. Ik ben interieuarchitect, hou erg van koken en de natuur. Ik stel de aankoop van een huis liever uit omdat er in Rotterdam misschien een Tinyhouse plek wordt aangewezen. Ik wil alvast starten met schetsen en ideeën op doen en dit boek zal mij zeker helpen. Ik hoop dat de gemeente van Rotterdam een Go geeft op een duurzaam Tinyhouse locatie ipv in een nieuwe Fenix woonwijk.

  7. Daar we steeds met meer mensen zijn moeten we bereid zijn kleiner te wonen en dit is prima ! Kan je het in een mooie omgeving neerzetten heb je gelijk ook een tuin… Ideaal dan 🙂

  8. Ik ben al aan de tamelijk bejaarde kant en woon twaalf hoog in een flat ( met prachtig uitzicht , dat wel ! ) in het noorden van het land . Als Tiny Houses bij mij in de buurt te huur zouden zijn ( tegen een redelijke huur ) zou ik er zó in willen wonen ! ?

  9. Als jong meisje (ruim 50 jaar geleden) liep ik op de caravan Rai en vond toen al dat caravans groot genoeg waren om in te wonen. Het enige wat ik nog wilde was een was/droog automaat.
    Met vriendelijke groet,
    Anke

Reacties zijn gesloten.