Eens moest de eerste keer zijn: samen met een heleboel anderen heb ik afgelopen zaterdag het strand tussen Monster en Kijkduin opgeruimd. Het was één van de Boskalis Beach Cleanup Tour-etappes, dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door Stichting De Noordzee. We hebben in totaal 5,2 kilometer gewandeld over het strand en héél (HEEL HEEL HEEL) veel afval verzameld. Ik vroeg een aantal deelnemers ‘t hemd van het lijf en maakte een paar mooie kiekjes.
Nog even alles op een rij
Ik hoef natuurlijk niet te vertellen waarom de Boskalis Beach Cleanup Tour zo belangrijk is. Het moge duidelijk zijn dat het strand vol ligt met rommel. Per 100 meter strand liggen gemiddeld 370 stuks afval, waarvan 90 procent bestaat uit plastic. Jaarlijks stroomt ongeveer 8 miljoen ton plastic de oceanen in. Vogels en vissen raken vervolgens verstrikt in netten, visdraad en touwen. Stichting De Noordzee doet al vele jaren onderzoek naar het afval op de Nederlandse Noordzeestranden en publiceerde onlangs het rapport ‘Wat spoelt er aan op het strand?’. Het zijn de resultaten van twaalf jaar onderzoek naar strandafval.
Monster – Kijkduin
In totaal lopen 150 vrijwilligers met een prikker en vuilniszak van Monster naar Kijkduin: een route van 5,2 kilometer. Om 11:00 uur staan we klaar in een lange rij, zodat het héle strand onderzocht wordt op afval.
Het is goed om te zien dat veel families met kleine kinderen meedoen. “Opa, moet je kijken hoeveel ik al heb gevonden! Alle beetjes helpen, toch?”, roept een meisje van 12. Maar ook veel enthousiaste twintigers en dertigers doen mee, zoals Sarah (26). “Ik kom regelmatig op het strand en verbaas me elke keer weer over de bende die er ligt. Dit jaar wilde ik mijn steentje bijdragen.”
Het valt Dorrie (59) op dat er vooral veel plastic voorwerpen tussen het zand liggen. “Die stukken plastic zijn al helemaal uit elkaar gevallen, waardoor er talloze kleine stukjes plastic op het strand liggen verspreid.”
De finish is rond 15:00 uur. Alle vuilniszakken worden op een grote berg gegooid. Eindresultaat? Ruim 700 kilo, omgerekend zo’n 4,5 kilo per persoon. Een mooie eindscore, toch?
Strandafval in beeld
Ook meedoen?
De Boskalis Beach Cleanup Tour duurt in totaal twee weken. Na zeven dagen opruimen stond de teller op 4.297 kilo afval. Wil jij ook een steentje bijdragen? Tot en met 15 augustus wordt iedere dag een etappe georganiseerd waarvoor je je nog kunt inschrijven via de website.
3 gedachten over “Een dagje strand die je niet zo gauw vergeet”
Nadat ook wij zeven dagen meegeholpen hebben met het strand schoon te maken, van Cadzand tot oostvoorne, waren wij zo geschokt door de hoeveelheid troep, dat wij sindsdien twee a drie keer per week het buitengebied van ons dorp schoon maken. Vanaf eind augustus tot nu, 31 januari 2019 hebben wij al meer dan 60 volle zakken verzameld. En.. de toegangswegen naar ons dorp Hoeven, zijn zichtbaar schoner geworden.
Vorige week heb ik ook een stuk van het Ouddorpse strand opgeruimd. Veelal stukken visnetten. Elke morgen voordat de strandgangers komen wordt het strand al schoongemaakt door vakantiewerkers en daarom wordt het Ouddorpse strand geroemd. Maar op plekken waar de zonaanbidders niet komen lagen er dus veel resten van netten en ander rommel. Het zou daarom ook fijn zijn dat vissers er meer opletten dat hun netten niet meer in zee verdwijnen. Per ongeluk en opzettelijk.
Ik vind deze beach clean up van Boskalis een zeer goed initiatief. En het zou herhaald moeten worden als er storm is geweest, want dan ligt er echt veel. Aangespoeld vanuit de zee.
En de badgasten zouden ook minder verpakkingen mee kunnen nemen. Boterhammen in een trommeltje en drinken in herbruikbare fles en aub geen peuken. Dan zijn er zelfs geen afvalbakken meer nodig. Maar dat laatste is een utopie
Al jaren kom ik voor langere tijd op het eiland Fuerteventura (Canarische eilanden) en het verschil met nu en een aantal jaren geleden is duidelijk te zien wat vooral plasticafval betreft. Eerder was het eiland redelijk schoon, maar zie nu, met toenemende toerisme, een duidelijk verschil en vind het onvoorstelbaar hoeveel plasticafval ik overal tegenkom. Op straat, tussen bosjes, op iedere hoek en waar je maar kunt bedenken, afval en nog eens afval en dan vooral plastic, zoals lege flessen, schoonmaakdoekjes, verpakkingsmaterialen, lege zakjes enz. enz. Ook in de branding van de zee zag ik vanmiddag op het strand overal kleine plastic deeltjes.
Het is eigenlijk een horrorbeeld wat ik hier ervaar. Ben geen Milieufreak, maar dit loopt echt de spuigaten uit en laat ook zien hoe compleet onverschillig en totaal dom de mensen zijn en zonder nadenken afval overal laten slingeren en ongeïnteresseerd quasi nonchalant van alles weggooien.
Ook opvallend is dat we nu weer een periode kennen van (kunstmatig opgeklopte) hoogconjunctuur en dit waarschijnlijk betekent dat mensen juist dan het verstand uitschakelen en het misschien een luxe vinden om overal afval weg te gooien, behalve in de afvalbak.
Reacties zijn gesloten.